3DS Max

29 iun 2007


Referinta online:

R23192a - Export din 3DS Max

Locul 1, iunie 2007


Problema

In primul rand am nevoie de cineva care chiar se pricepe la 3ds max 9. Intrebarea mea este cum as putea sa export direct din program coordonatele unui desen (ce optiune, ce trebuie). Sunt cam afon la prog asta dar am nevoie de niste coordonate pt. un proiect la facultate. Multumesc anticipat. Astept raspuns.

- Andrei


Raspunsul meu

In primul rand, trebuie sa specifici ce anume vrei sa faci cu obiectele din max.

Daca vrei sa faci un program care sa le randeze pe ecran, ai optiunea File\ExportSelected unde poti alege formatul "ASCII Scene Export ASE" care iti scrie toate valorile in format text. Tu trebuie sa-ti faci o librarie care sa citeasca acele date. Nu este ceva ce-ti va forta inteligenta dar e nevoie de atentie ca sa prinzi exact semnificatia datelor (mai ales pe la normalele de vertecsi (smoothing groups etc)). Avantajul acestei metode este ca te poti descurca singur, fara cunostinte aditionale despre max. Dezavantajul este ca fisierele ASE sunt destul de mari (2mb pentru un obiect de 6000 de triunghiuri) si se incarca (mult) mai greu decat un set de date binare (pentru toate acele mii de linii de text trebuie parse-ate). Ai putea sa faci un convertor de la text la propriile structuri binare, asta ar rezolva problema destul de frumos.

A doua metoda este sa inveti sa folosesti SDK-ul de max si sa faci un exporter care sa se integreze in interfata max-ului. Cum exporter-ul va fi facut de tine, iti va fi usor sa citesti in codul tau datele binare care rezulta.

Indiferent de metoda, o sa ai de furca cu lucruri ca pivoti si ordinea de aplicare a matricilor de transformare atunci cand ai un obiect mare compus din altele mai mici care se pot misca intre ele.

Cum tu esti la inceput, prima varianta este clar recomandata pentru ca fisierul ASE contine cuvintele cheie pentru catalogarea datelor, care te vor face sa intelegi cum anume se stocheaza in memorie toate entitatile cu care operezi cand creezi mesh-a.

Ca sa vezi un program facut dupa aceasta metoda, poti vizita pagina http://maerean.3x.ro/iSite2/index.html?virtualshowroom/index.html

Sau poti folosi google

Spor