Unitate optica vs. Ingreunare sistem

14 iun 2007


Referinta online:

R23165a - Unitate optica vs. Ingreunare sistem

Locul 4, iunie 2007


Problema

Buna ziua
Am si eu un intel P4 cu procesor Dual Core, 2GB memorie DDram2, HDD de 320GB ce mai o bijuterie, pana acum a mers dar dupa cam o luna am vrut sa scriu si eu primul DVD/CD si sistemul aproape ca se gripeaza/llocheaza cand arde CD/DVD-ul. La un DVD sta aproape 1 ora indiferent de marca, si acelasi fenomen apare si cand copiez (gripareîincetinirea vizibila) chiar si a cursorului de la mouse. DVD/RW este ASus si este pe SATA, acum nu stiu cum este legat si HDD dar stiu ca si ala e pe SATA.
Aveti vreo sugestie ?
Multumesc anticipat !

- Robert


Raspunsul meu

Aceste probleme apar cand unitatile de stocare folosesc modul PIO (Programmed Input/Output) de transfer in loc de DMA (Direct Memory Access). Diferenta dintre cele 2 este ca transferul de date de la unitatile de stocare trece(sau nu) prin procesor. DMA-ul este modul cel mai bun pentru ca chipset-ul capata acces la memoria RAM pentru a efectua transferurile de date care ar ocupa inutil CPU-ul.

Pe scurt, trebuie sa deschizi DeviceManager-ul si la "IDE ATA/ATAPI Controllers" (in cazul meu) trebuie sa alegi un mod de transfer de tip DMA. Este posibil ca înainte de asta sa trebuiasca sa intri in BIOS si sa vezi ce este specificat la harddisk si unitatea optica, pentru ca in DeviceManager exista optiunea "Let BIOS select transfer mode" care este si recomandata.