Programare - oferta/cerere pe piata romāneasca/straina

29 nov 2005


Referinta online:

P21439 - Programare - oferta/cerere pe piata romāneasca/straina

Locul 2, decembrie 2005


Problema

Am tot citit pe site-ul asta, dar nu am gasit un raspuns concret la cateva intrebari. Se spun multe generalitati, dar nu gasesc un raspuns concret.

Situatia mea e: sunt student la Poli in anul I, cred ca e timpul ca sa ma orientez concret spre un domeniu de programare, dar inca nu stiu care.

Īntrebarile ar fi urmatoare:

Īn final, o recomandare din partea D-voastra? Spre ce ar trebui sa ma orientez? (pro si contra). Mentionez ca in liceu am invatat Pascal-nu sunt un geniu :), dar am participat la cateva olimpiade, deci stiu ceva algoritmica; am invatat Visual Basic 6.0 cat de cat (pot sa fac o aplicatie simpla desktop, tcp, udp... chestii standard); html la nivel standard; m-am uitat si peste Javascript; la facultate se preda C intens, deci si asta e o optiune.

Multumesc anticipat!

Nagy Janos


Raspunsul meu

Daca esti pasionat de programare, te asteapta vremuri interesante.

Din informatiile pe care le am, toate companiile de software duc mare lipsa de programatori buni. Au multe idei de proiecte si n-au oameni pentru aceste proiecte. Acolo unde lucrez eu, cam 80% dintre cei care se prezinta la interviu nu reusesc sa raspunda la jumatate din intrebarile din test. Iar testul e destul de usor. Deci, invatati programare pentru ca e mare nevoie de voi. Īti spun ca e o mare placere sa lucrezi cu cineva cu care sa poti sa vorbesti despre teme avansate si omul sa inteleaga si sa poata continua ideile.

Functie de ce fel de software fac, firmele se impart in urmatoarele categorii:

Exista unelte de dezvoltare puternice pentru toate de mai sus. Un programator se poate distra lucrand in oricare din domenii. In plus, se mai intampla ceva. Programatorii sunt destul de mobili ca forta de munca. Fiindca esti la inceput, eu zic sa incerci din toate cate un pic, ca sa ai idee despre ce e vorba. Dupa ce-ti gasesti favoritul, perfectioneaza-te. Exista carti foarte bune de programare (majoritatea la editura Teora; nu e reclama mascata, majoritatea covarsitoare a "bibliilor" mele (numite asa din cauza numarului mare de pagini) sunt de la aceasta editura). Exista forumuri pe net. Ai de unde invata.

Īti recomand urmatoarele carti (si subiecte):

Dupa cum vezi, recomand tehnologiile Microsoft. Nici o companie nu are forta de a visa a lui Microsoft si forta de a implementa acele vise. In toate domeniile posibile.

Sper ca te-am indrumat cat de cat. E o lume interesanta si sunt destule companii care stiu sa recompenseze munca unui programator priceput.