Reviste orientate pe un anumit limbaj de programare

2 noiembrie 2005

Premiul PCConcrete


Referinta online:

PCConcrete http://www.pcconcrete.ro/phtml/r21337d.html

Problema

De ce in Romania nu exista nici o revista orientata doar spre un anumit limbaj de programare, de exemplu o revista pentru Java, alta pentru Visual C++? Cred ca risc sa creez o dezbatere destul de "furtunoasa", dar exista o necesitate, as putea spune chiar de urgenta in existenta acestor reviste. Si atunci, ma intreb: de ce nu exista o asemenea revista?

-Adriana Frunza

Raspunsul meu

in vremurile de inceput, cand iti luai calculator iti puneai pe calculator si Borland Pascal sau C++ pe langa Windows 3.11. In felul asta ajungeai sa fii interesat de reviste ca Gazeta de Informatica (facuta la Cluj de niste oameni foarte pasionati) sau PC-Report (facuta la Targu Mures, parca) devenita mai tarziu Net-Report, care a disparut.

Gazeta (inca mai) este in principal pentru programatorii pasionati care inca n-au terminat liceul. Poti sa afli multe acolo, inclusiv despre concursul ACM. Revista tine inclusiv un puternic concurs de programare unde in finala ajung nume de renume (castigatori ai olimpiadelor internationale).

NetReport-ul incerca sa aduca articole are unor programatori profesionisti cu experienta. Se vorbea in vremurile acelea despre COM, Visual Basic, SQL. Mihai Budiu scria despre multe lucruri interesante, despre sistemele de operare si cum interactioneaza cu hardware-ul. Tot ce a mai ramas din acea revista este acest forum. Merlin, jos palaria.

Problema este sistemica.

Cand un copil isi cumpara calculator (de la Altex doar cu buletinul) primul si ultimul lucru pe care il instaleaza este Counterstrike-ul, desi la cumparare se vorbea despre cate o sa invete copilul cu calculatorul. Deci, dintr-o data, nu mai avem public tinta.

O alta problema este calitatea deplorabila a majoritatii elevilor de liceu, orientati mai mult spre ce spun Parazitii decat spre orice forma de comunicare scrisa (iar o carte de programare este deja rocket-science). Toti acesti "copii", in fata unei tarabe de presa, se uita la revistele cu femei pe coperta. O revista de programare se umple de praf iar cei care o fac dau faliment.

O posibila salvare ar putea veni de la reviste ca XtremPC care atrag copii spre jocurile de calitate si poate unii vor incerca si programare sau poate grafica pe PC.

Dar atata timp cat oameni valorosi fug de scoala din cauza salariilor care nu se vad nici cu lupa (comparativ cu cat poate castiga un programator profesionist cu experienta), lucrurile nu se vor schimba.

Doar scoala poate scoate Romania din mocirla inculturii (asta n-a inteles-o inca nici un guvernant roman). Abia atunci o dispara problemele (inclusiv de civilizatie) si o sa apara revistele pentru programatori.

Pana atunci foloseste Google si cauta forumurile de pe net. Pentru ca in alte parti oamenii se misca.