Share Internet pentru 2 calculatoare fara server de Internet

26 iulie 2005

Premiul PCConcrete


Referinta online:

PCConcrete http://www.pcconcrete.ro/phtml/r20970.html

Problema

Salut,

Am doua calculatoare care sunt legate intre ele prin crossover si pe unul am conexiune la net. Unul are Win98SE (cel cu conexiunea la Internet) si unul cu WinXP Home edition. Cum pot face sa share conexiunea la Internet?

Multumesc,

-Niculae Bogdan


Raspunsul meu

Eu am Internet (full-time) prin RDS (cu modem de cablu).

Solutia mea implica existenta a doua placi de retea pe calculatorul legat direct la Internet. La mine una din placile de retea este cea on-board, cealalta este o placa pe slot PCI.

Din modemul de cablu vine un cablu de retea UTP (cu mufa RJ45).

Pe calculatorul "server" (care la mine este WinXP Prof): La proprietatile conexiunii LAN asociate acelei placi de retea (cea cu internetul) am bifat (in tab-ul Advanced) "Internet connection sharing\Allow other users to connect". Din moment ce existau mai multe conexiuni LAN, in acea fereastra a aparut un control dropdown cu celelalte conexiuni (care la mine este una singura). si am ales-o (acea conexiune cu reteaua "interna"). Cred ca este necesar sa fie dezactivat firewall-ul pe conexiunea cu Internetul.
Placa de retea care la tine are cablul crossover va primi obligatoriu IP-ul 192.168.0.1. Nu incerca sa schimbi acest IP.

Pentru a vedea mai multe date poti sa dai comanda "ipconfig /all" intr-o fereastra Command Prompt.

Pe calculatorul "client" (care la mine este Win2000 Prof) trebuie sa setezi proprietatile protocolului TCP/IP pe Automatic ca sa porneasca serviciul DHCP (de obtinere automata a datelor (IP etc)). In acest fel clientul va primi un IP de forma 192.168.0.??? . Am observat ca primeste mereu acelasi IP (la mine acel ??? este mereu 66), ceea ce este foarte bine fiindca poti sa te bazezi pe valoarea lui.

Dupa ce faci toate astea trebuie sa astepti un pic (5 minute) ca cele 2 calculatoare sa se gaseasca in retea (chiar daca sunt legate prin fir direct). Asteptarea apare doar prima data, la pornirea share-ului.

Cred ca este posibil sa faci acest "sharing" si cu o conexiune dial-up. In acest caz NU e nevoie de inca o placa de retea.

La mine conexiunea interna se face printr-un switch. Cred ca ar merge sa pun oricate calculatoare in switch, toate ar avea Internet.

Este important este ca Internetul sa fie activ in clipa inceperii operatiei.

Bafta!