SSE2

17 mar 2007


Referinta online:

P22964 - SSE2

Locul 3, martie 2007


Problema

De curand la instalarea unui soft mi-a aparut: setup failed because your procesor does not suport sse2. O fi pentru ca n-am procesor pe 64 biti? Va multumesc.

Pinciuc


Raspunsul meu

SSE este prescurtarea de la "Streaming SIMD Extensions", iar SIMD este prescurtarea de la "Single Instruction Multiple Data".

Pe romaneste, SSE este un set de instructiuni SIMD implementate direct in procesor. O instructiune poarta denumirea de SIMD daca este optimizata pentru a prelucra seturi foarte mari de date, desi poate instructiunea face parte dintr-o bucla cu foarte putine instructiuni.

Un exemplu de folosire a acestor instructiuni ar fi de a mari luminozitatea unor imagini (care in mediile profesionale pot ajunge la dimensiuni de giga-octeti). Desi algoritmul de luminozitate este extrem de simplu, volumul imens de date face necesara implementarea direct in procesor a unor instructiuni special optimizate pentru asemenea cerinte.

SSE2 a fost implementat de Intel incepand cu procesoarele Pentium 4, iar de AMD incepand cu procesoarele Athlon 64 (procesoarele pe Socket A, gen Athlon XP implementeaza doar SSE1).

Daca ai nevoie neaparat de acel program, trebuie sa schimbi procesorul si, implicit, placa de baza si memoriile. Adica un calculator nou.

Bafta!